Telethon Home Designed For Modern Liveability

February 5, 2020

A much anticipated major television fundraising event, the Channel Seven Perth Telethon has been helping Western Australian children since it began in 1968. Telethon usually runs around 26 hours non-stop, from 6.30pm on a Saturday night in October, broadcasting live across Western Australia on TVW7 throughout the metropolitan area of Perth and the Golden West Network (GWN7) across the rest of Western Australia. Since 2004 it has been held at the Perth Convention and Exhibition Centre.

Each year there are a number of worthy beneficiaries working on improving the lives of sick kids in WA. The funds raised in 2018 were distributed to 51 beneficiaries including Telethon Kids Institute and Perth Children’s Hospital. The event is the highest donating Telethon (per capita) in the world, with donations totalling in excess of $306 million.

FRESH AND MODERN DESIGN
The 2019 Telethon Home by New Level has been built for the second year by New Level Homes, part of the InVogue family and owned by JWH Group who have been building the Metropolitan Telethon home for the past 13 years. This year’s home brings a fresh and modern custom design to the leafy setting of the Hales Estate.

Satterley and The Hales Estate, along with New Level Homes, will donate part proceeds from the sale of the home to Telethon.

Designed with modern liveability in mind, The Hales Estate in Forrestfield features quality public open spaces, with all houses centred around a generous strip of parkland. Built around existing native Marri and Jarrah trees and the trickling waters of Crumpet Creek, the Hales is designed to retain the natural features of the site.

Situated in Evergreen Grove, which is located adjacent from the newly landscaped parkland, the home is of double brick construction to the lower level and timber frames for the upper floor walls and Colorbond roof.

Summer nights can be spent cooking on the built-in ARTUSI BBQ on the central alfresco nestled in between the lounge, hallway and living.

OASIS FOR THE WHOLE FAMILY
Featuring two outdoor entertaining areas, four bedrooms and two bathrooms, the designers at New Level Homes have designed the home as a perfect oasis for the whole family. A mix of modern open planned living and traditional private spaces create the right balance of family and personal space in this year’s home.

The family that will call the 2019 Telethon by New Level home their own will make a statement on their street with a bold elevation incorporating strong modern elements that are freshened by James Hardie soft Scyon Axon Cladding and Midland Brick’s new brick from the New York Range ‘Hudson’, both staples in the classic New Level Homes design.

Blonde oak double glass doors from Corinthian provide an impressive entry to the expansive hallway and lounge. Inside, dark stained Oak Metro brushed Pardor Treadtime 12 timber flooring was chosen to create a sense of warmth throughout the home.

HUB FOR FAMILY ACTIVITY
The light and fresh kitchen with top-of-the-line Italian-made appliances from ILVE, together with the dining and living areas, create the perfect hub for family activity. The doors at either side of the family room slide open to provide access to outdoor areas. Towards the back of the home there is a large alfresco connecting the children’s activity area to the family space.

Summer nights can be spent cooking on the built-in ARTUSI BBQ on the central alfresco nestled in between the lounge, hallway and living.

Jim Ilias, General Manager New Level Homes, says that creating central spaces that the family can enjoy together while also having a private oasis is an outstanding feature of this year’s home.

“Increasing the flow of natural elements into the home, all living areas have direct access to the courtyards,” he said.

“The clever use of large sliding doors gives a seamless transition through the central alfresco and living areas bringing the outdoors in.”

D-Max Photograohy http://www.dmaxphotography.com.au joel@dmaxphotography.com.au

SANCTUARY FOR CHILDREN

The children can enjoy their own sanctuary at the rear of the home, with three bedrooms lining the hallway together with a bathroom and separate powder room. An activity room that can grow with the family, perfect for a children’s playroom or a study, is flooded with light from the sliding doors to the alfresco area.

The 2019 Telethon Home by New Level has been built for the second year by New Level Homes, part of the InVogue family and owned by JWH Group who have been building the Metropolitan Telethon home for the past 13 years.

A private treetop view overlooking the mature trees at The Hales Estate is the focal point of the upstairs master suite. The new owners can start their mornings by sliding open the doors from the master lounge onto a quiet balcony, perfect for a morning cup of coffee. A luxurious en suite features dedicated dressing vanity, free-standing bath and large open shower.

The main requirements of the brief were to design and create a stunning family home that will attract buyers to donate to the Telethon cause. It was important to design a home that has all the modern amenities a family would desire, but one that would differ from the design aesthetic of the 2018 Telethon Home, which is in the same street.

The design also needed to take advantage of the natural surroundings The Hales estate has to offer. The view of the treetops in the park opposite the home was a main focal point of the master suite design.

LIGHTWEIGHT HYBRID CONSTRUCTION
The home also provided an opportunity to showcase New Level Homes’ lightweight hybrid construction techniques.

Design Manager Brad McDonald said the foothills location required a softening of some of the stronger geometric forms of the home, which allowed material selections with a high level of textural warmth.

“We wanted to present a home that you otherwise couldn’t buy on the market. With the help of our suppliers and partners, we were able to produce a unique home filled with new products to the market.”

The family that will call the 2019 Telethon Home by New Level their own will make a statement on their street

Design Manager Brad McDonald said the foothills location required a softening of some of the stronger geometric forms of the home, which allowed material selections with a high level of textural warmth.

This article was originally published in the 2019 December issue of The Builders Choice Click here to read the original article.